Atomslagstyrken


Apples kopibeskyttelse brudt

Men det er der ikke noget nyt i. Det fatter aviserne bare ikke.
Politiken skriver i dag (1. sektion, side 10), at:

Hacker brød kode hos Apple Music
USA. Den 22-årige nordmand John Lech Johansen, der som teenager brød den kode, der bliver brugt til at kopibeskytte dvd’er, har nu brudt den kode, som forhindrer brugere af iPods i at spille musik, som er downloadet fra andre udbydere end Apples iTunes.
[…]

og på politiken.dk (http://politiken.dk/it/article190055.ece) står der, at:

DVD-Jon åbner dør til Apples lukkede iTunes-forretning
Først knækkede han DVD-koderne. Nu har han slået hul i iTunes Apple-reserverede system.

[…]
Nu har computer-geniet fra Norge brudt den elektroniske sikkerhedsmur, der gør det umuligt for ejere af mp3-afspillere at hente musik fra iTunes, Apples særlige musikbod, der ellers kun levere musik til Apples egne iPod-afspillere.

Samtidig kan hans program nu få iPod til at afspille musik, der er købt fra andre internetbutikker – og ikke alene fra i Tunes, skriver tidsskriftet Fortune.
[…]

Suk.
For det første hedder Jon ikke John, og det hedder “iTunes” og ikke “i Tunes”, og det hedder “leverer” og ikke “levere” i nutid, selv om det udtales ens; men det er detaljer.

Brugere af iPods kan godt “spille musik, som er downloadet fra andre udbydere end Apples iTunes” og “afspille musik, der er købt fra andre internetbutikker – og ikke alene fra i Tunes”.
Det er rigtigt, at den eneste form for DRM (Digital Rights Management – eller kopibeskyttelse), som iPods understøtter, er Apples Fairplay-system. Men iPods kan sagtens afspille musik, som ikke er kopibeskyttet. Og da rigtig mange musiktjenester lader kunder downloade numrene uden nogen form for DRM, er det ikke noget problem at afspille disse på en iPod.

Og med hensyn til, at det nu skulle være muligt “for ejere af mp3-afspillere at hente musik fra iTunes, Apples særlige musikbod, der ellers kun levere musik til Apples egne iPod-afspillere,” er det også noget vås.
Det er ikke nogen nyhed, at det er muligt at fjerne kopibeskyttelsen fra numre, der er købt på iTunes, så de kan bruges af alle afspillere.

Det nye er, at Jon har reverse engineered Apples Fairplay-system. Det vil sige, at hans program er i stand til at tilføje Fairplay DRM til musik- og videofiler. Det er, som nævnt, ikke et krav for at afspille filerne på en iPod, men han tilbyder at sælge Fairplay-teknologien til folk, der gerne vil lægge Apples DRM på deres filer uden at skulle gå igennem iTunes.

Det må siges at være den nye DVD-Jon, vi ser her. Før arbejdede han på at fjerne begrænsninger og kopibeskyttelse, så man kunne afspille sine ting, hvor man havde lyst til. Og det var gratis. Nu har han lavet en måde til at tilføje kopibeskyttelse og begrænsninger. Og han tager penge for det.

Comments are closed.